Orhon Murat Arıburnu Kimdir? Eserleri ve Biyografisi

Orhon Murat Arıburnu

Sinema ile yakından ilgilenen bu şair, yazmış olduğu eserleri ve kendinin yazıp kendi oynamış olduğu filmleri ile de büyük ses getirmeyi başarmıştır. Edebiyatımıza kattığı değerli eserleri ile ölümünün üzerinden yıllar geçse de her zaman anılmayı başaran Orhon Murat Arıburnu, şiirleri üzerinden beğeni yakalamayı da yıllar boyu sürdürecek gibi. Zamanın en iyi şairlerinden birisi olan bu değerli sanatçıyı gelin daha yakından tanıyalım.

Orhon Murat Arıburnu Kimdir, Hayatı

12 Aralık 1918 senesinde İstanbul’da dünyaya gelen Orhon Murat Arıburnu, ilköğretimini başarı ile tamamladıktan sonra 1935 senesinde Konya Askeri Ortaokulundan mezun oldu. Bursa Işıklar Askeri Lisesinde okuduğu esnada eğitimini yarıda bıraktı ve okuldan ayrıldı. İstanbul Haydarpaşa Lisesinde, lise öğrenimine devam eden ünlü şair, 1938 senesinde başarı ile mezun oldu. Üniversitede Hukuk bölümü kazanmış olan bu başarılı şair, ne yazık ki hukuk eğitimini yarıda bırakarak okuldan ayrıldı. Eğitimine Almanya’da filoloji üzerine devam eden Orhon Murat Arıburnu, zamanla düzeltmenlik, gazete muhabirliği ve öğretmenlik yapmıştır. İlerleyen yıllarda İstanbul Belediyesinde Hukuk işleri üzerine görev yapan şair, çocukluğundan beri edebiyata bağlıydı ve hep yazıyordu. 1934 senesinde “Edebiyat Dergisi” üzerinden ilk şiirinin yayınlanmasını sağladı ve bu şiiri ile büyük bir beğeni yakalayabilmeyi de başardı. Ardından tanınmış olan pek çok dergide diğer şiirlerinin de yayınlanması ile beraber şair ismini duyurmayı başardı. Gündelik konuşma dili ile yazmış olduğu şiirlerinde yergi, şaşırtıcılık ve alay konuları ön plandaydı. Şiir biçimleri Garip akımından esinlenilmiş olan bu şairin, toplumcu meselelere de değindiği yadsınamaz bir gerçektir. Hayatının geriye kalan kısmını Almanya’da geçiren yazar ne yazık ki 11 Nisan 1989 senesinde hayata gözlerini yummuştur.

Orhon Murat Arıburnu’nun Eserleri

Edebiyatımıza pek çok alanda değerli eserler vermiş olan Orhon Murat Arıburnu’nun başlıca eserleri şu şekilde sıralanabilir:

Şiir:

  • Buruk Dünya (1985)
  • Kovan (1940)
  • Bu Yürek Sizin (1982)
  • İnsan Gürültüye Gitmese (1972)

Oyun:

  • İnsan Gürültüye Gitmese (1972)

Filmografi:

  • Seven Ne Yapmaz (1947)
  • Gençlik Günahı (1947)
  • Fakir Kızın Kısmeti (1956)
  • Gün Doğarken (1955)
  • Efe Aşkı (1948)
  • Kanlı Pınar (1955)
  • İstiklal Madalyası (1948)
  • Bozkurt Obası (1954)
  • Fato – Ya istilal Ya Ölüm (1949)
  • Kanlı Para (1953)
  • Kanlı Döşek (1949)
  • Sürgün (1951)
  • Uçuruma Doğru (1949)
  • Lale Devri (1951)
  • Allah Kerim (1950)
  • Yavuz Sultan Selim ve Yeniçeri Hasan (1951)
  • Çete (1950)
  • Yüzbaşı Tahsin (1950)
  • Gönül Meyhanesi (1970)
  • Tütün Zamanı (1959)
  • Krallar Kralı (1965)
  • Kadınlar Dövülmez (1966)
  • Ateşten Damla (1960)
  • Osman Çavuş (1960)

Ayla Oral’ın Aldığı Ödüller

Edebi kimliği ile edebiyatımıza pek çok değerli eser katmış olan Orhon Murat Arıburnu‘nun layık görüldüğü ödüller işte şu şekildedir:

  • Kanlı Para, Birinci Türk Film Festivali, En Başarılı Yönetmen Ödülü (1953)
  • Kanlı Para, Birinci Türk Film Festivali, Senaryo Yazarı Ödülü (1953)

Yazmış olduğumuz bu yazımızda, edebi kimliği ile ses getirmiş ve güzel işler altına imza atmış olan Orhon Murat Arıburnu’nun hayatından kesitlere, eserlerine, aldığı ödüllerine değin bilinmesi ve öğrenilmesi gereken değerli bilgilere yer vermeye çalıştık. Bir Türk insanı olarak; değerlerimize, edebiyatımıza, geçmişimize layığı ile sahip çıkmalıyız. Bilmeliyiz, görmeliyiz ve her daim öğrenmeliyiz, güzel yarınlarda görüşmek dileği ile…

Related Post

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir